Sejlads i sejlbåd

Rigtig mange lystsejlere begiver sig på vandet i sejlbåde af alle slags. Alt lige fra mindre sejljoller til store rummelige lystbåde kan ses året rundt i de danske danske farvande

Sejlbåde bliver brugt til alt fra tursejlads til kapsejlads i nærområdet. De findes i tusinde af eksemplarer og modeller til et hvert behov.

Alle kan gå ud og skaffe sig en sejlbåd og komme på vandet, men vejret kan skifte, motoren kan svigte eller mast og sejl give efter for hårdt vejr. En hyggelig sejltur kan nu udvikle sig til en kritisk situation. Med god forberedelse af turen, den rigtige påklædning efter vejret og en god båd så er grundlaget for en god og sikker tur til stede.

Lær at sejle

Før du tager på havet, er det vigtigt, du lærer at sejle. Du skal blandt andet have styr på båden og kende reglerne til søs. Sørg for klar arbejdsfordeling om bord. Mand over bord (MOB) kan være en farlig situation for sejlere i danske farvande, derfor skal du kunne håndtere at en fra båden falder i vandet.

Vi anbefaler:

 • Lær at sejle som ny sejler – tag en sejleruddannelse - gerne duelighedsbevis
 • Hold dine sejlkundskaber ved lige, man bliver aldrig for gammel til at lære mere
 • Træn MOB-manøvrer årligt - lær din makker/mand/kone at gennemføre en MOB-manøvre

Hold dit grej i orden

Mange redningsaktioner og ulykker skyldes banale fejl ved udstyr og motor. Det er nemt at forebygge – tjek dit grej, før du sejler ud.
Giv din båd det hurtige tjek, hver gang du sejler og et grundigere tjek et par gange i løbet af sæsonen.

Vi anbefaler at løbe igennem tjeklisten før du tager ud at sejle:

 • Vælg den rigtige sejlføring efter vejret, og gør rebeliner klar hvis opfriskende vind eller byger kan forudses.
 • Sørg for at der er 8-talsknob på skøder og fald – bortset fra spilerskøder.
 • Sikr at stag og fald ikke er for slidte. Se efter lus (strittende enkelttråd).
 • Undgå at sejlet revner under din sejltur – tjek sejl og syninger jævnligt.
 • Tjek splitter eller nøgleringe i vantskruer.
 • Afprøv om der er lys i lanternerne, hvis du planlægger sejlads i mørke, eller hvis der er risiko for nedsat sigtbarhed.
 • Husk sikkerhedsudstyr: redningsveste til alle, nødsignaler, vandtæt mobil, VHF, brandtæppe og ildslukker.
 • Undgå bundvand i båden, ellers tjek hvor det kommer fra og læns det ud med pumpen.

Tilpas tjeklisten efter din båd, dens udstyr og alder. Reager på små begyndende fejl.
Har din sejlbåd motor, så læs også afsnittet om motorbåd.

Planlæg din tur

Det er vigtigt at du planlægger din tur grundigt, inden du tager ud på havet. På den måde kan du komme mange potentielle problemer i forkøbet.
Tjek din planlagte tur på søkortet og sikr dig at der er vanddybde nok til din båd på hele turen. Hold god afstand til områder med lav vanddybde og andre forhindringer, stenrev mv. 
Sørg for at tjekke vejrudsigten, se efter om der er farvandsmeldinger og ajourfør dig med søkortet. Hvis der er risiko for opfriskende vind, bør du planlægge alternative sejlruter og udse dig potentielle nødhavne. 
Kig i SejlSikkert appen om der er advarsler eller efterretninger for det område du planlægger at sejle i.

Hav en livline til land

Hvis du får problemer til søs –f.eks. motorstop eller havari på riggen er det vigtigt at kunne kalde hjælp. En opladt og tør mobiltelefon kan være afgørende for have kontakt med pårørende og kalde den rigtige hjælp.
Man kan også have en VHF-radio som giver mulighed for at udsende et nødsignal med præcise GPS koordinater via VHF'ens DSC funktion. Brug af VHF kræver dog et certifikat. Du kan læse mere om det i linket nederst på siden.

Ofte bliver en redningsaktion sat for sent i gang på grund af forsinket nødmelding. Når du skal afgive et ønske om assistance eller en nødmelding er det vigtigt at kunne oplyse:

 • Hvor er du henne (evt. en GPS position)?
 • Hvad er der sket (det er først en nødsituation når der er fare for menneskeliv)?
 • Hvor mange personer drejer det sig om?
 • Hvad er kendetegnet ved båden?
 • Hvilken hjælp mener du selv at du har brug for?

Med SejlSikkert Alarm appen på din mobiltelefon kan du tracke din sejltur og afgive en nødmelding med en præcis positionsangivelse til JRCC

Brug vesten

Hav gode regningsveste med ombord og brug dem hver gang. Overbordfald kan komme pludseligt og uventet og i alle slagsvejr.
Lovkravet lyder at der skal være veste til alle ombord og at de skal passe i størrelse og vægt, vi anbefaler dog at man altid har dem på.

Sæt dig ind i hvilken type vest der egner sig bedst til din type sejlads via linket herunder.