Sejlerskolen

Uanset om du er ny på havet eller erfaren skipper, er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt, inden du stikker til søs. Alle på vandet har brug for at træne og vedligeholde sejladsfærdigheder. Vi ruster dig med faglig viden om søvejsreglerne og guider dig til at få de bedste oplevelser på havet.

Her på siden kan du træne din viden om vigeregler, farvandsafmærkninger, lyd- og lyssignaler, skibslys og vind- & vejrforhold. Menneske over bord (MOB) er den farligste situation for sejlere i danske farvande, derfor skal du kunne MOB-manøvrer. 

Farvandsafmærkninger

Farvandsafmærkninger er søens trafiklys og vejskilte. De viser, hvor du kan sejle, og hvor du bør holde dig væk.

Læs mere

Lys og lydsignaler

Nogle situationer på havet kræver, at skibe kan kommunikere med hinanden ved hjælp af lyd-og lyssignaler

Læs mere

Skibslys og signalfigurer

Først og fremmest er det vigtigt at du kender til de forskellige former for skibslys.
Samtidig er der også forskellige regler for, hvilke lys et skib skal vise - alt afhængigt af, hvor stor manøvreevne det har. Som udgangspunkt er skibe opdelt i tre kategorier - skibe med fri manøvreevne, skibe med begrænset manøvreevne og skibe uden manøvreevne.

 Læs mere

Vind og vejr

Vinden og vejret har stor betydning for en sikker sejlads. Derfor er det en fordel at sætte sig ind i, hvorfor vejret opfører sig, som det gør, og hvordan man kan forudsige det. De mest grundlæggende ting, du skal have styr på, inden du tager ud, er vinden, fronterne, skyerne, tågen og bølgerne.

Læs mere

Menneske over bord, MOB

Hvad gør du, hvis en person falder over bord? Hvordan holder du på varmen i kroppen, hvis det er dig, der er faldet i vandet, og hvordan hjælper du bedst en, der er kuldeskadet.

Læs mere

Vigeregler

Vigereglerne regulerer færdslen på vandet og forebygger, at skibe støder sammen. Der er en del forskellige vigeregler, og det er vigtigt, at du kender dem alle. 

Læs mere

Udstyr og sikkerhed

 Når du skal sejle, skal du sørge for at holde dit udstyr og dit grej i orden - ellers kan det gå ud over sikkerheden.

Læs mere

Joller

Nye joller skal være godkendt efter den europæiske CE-standard – og det er ganske enkelt ulovligt at sælge joller, der ikke har denne mærkning.

Læs mere

Hvor kan jeg lære at sejle?

Søfartsstyrelsens duelighedsbevis giver dig de bedste forudsætninger for at sejle en sejlbåd og udvise sikker adfærd på havet for både dig selv og for andre.

Læs mere

Sejlerquizzen

Hvis du har været igennem teorien og synes du har godt styr på den, kan du teste din viden i de forskellige emner med vores sejlerquiz her