Stand Up Paddling (SUP)

 SUP er en fantastisk vandsport, der både giver  god træning og store naturoplevelser. Og så er det nemt at komme i gang, så alle kan være med.

SUP er den hurtigst voksende vandsport på verdensplan, og mange kaster sig ivrigt over aktiviteten. Det er utrolig let at komme i gang med SUP, og derfor er der også mange, som går i gang uden at få en grundig introduktion.

Men det er vigtigt at kende til både teknikker og til de sikkerhedsmæssige forholdsregler, man bør tage. På den måde undgår du farlige situationer. Der har desværre været flere tilfælde i Danmark særligt de seneste år, hvor SUP-padlere har haft brug for hjælp, fordi de drev til havs eller løb tør for kræfter - men de situationer kan undgås, hvis man er godt forberedt.

På denne side kan du få styr på de 5 SUP-råd, så din næste tur på vandet bliver sikker og tryg:

 

1. Lær at padle

Inden du giver dig i kast med SUP, bør du sætte dig grundigt ind i vind og vejr. Der er store kræfter på spil, som du bør respektere. Det kan være en god idé at opsøge din lokale klub eller surfskole, for måske har de et introduktionskursus, så du kan komme godt i gang.
Læs mere om hvor du kan prøve SUP hos Dansk Sejlunion.

 

2. Tjek vejret og pas på fralandsvind

Tjek altid vejrudsigten, før du tager på vandet, og vær særligt opmærksom på fralandsvind, som er når vinden blæser væk fra kysten. Ved fralandsvind er det nemt at komme ud, men hårdt at komme ind igen, selv i let vind. Det er en god idé at padle langs med kysten i stedet, og blæser det meget eller er der risiko for opfriskende vind, så bliv i land - så er du på den sikre side. 

Med SejlSikkert-appen kan du få vist vejrudsigten, finde råd til turen på vandet samt se aktuelle farvandsmeldinger. Du kan hente appen gratis her.

 

3. Hav mobilen med i vandtæt etui

Medbring altid en mobiltelefon i et vandtæt etui, så du kan tilkalde hjælp, hvis det bliver nødvendigt. En opladt og tør mobiltelefon kan være afgørende for at kunne kontakte pårørende og kalde den rigtige hjælp. Med SejlSikkert Alarm-appen,, som kan hentes gratis her, kan du tracke din sejltur og afgive en nødmelding med præcis positionsangivelse til redningsmandskabet hos JRCC. 

 

4. Fortæl hvor du er - og hvornår du er tilbage

Det er en god idé at fortælle dem derhjemme, at du tager på vandet. Informér også om din rute og det forventede tidspunkt for at være tilbage, så de kan reagere, hvis du ikke er hjemme på det planlagte tidspunkt. 

 

5. Brug altid leash og vest

Sørg for at have en god rednings- eller svømmevest på. Det er lovpligtigt at have vest med ombord, når du padler på SUP. Og når du har den med, kan du lige så godt også have den på. Der findes forskellige typer veste, som kan bruges på SUP. Du kan læse mere om de forskellige veste i linket nederst på siden.

Derudover er det en rigtig god idé altid at have leash på, så du ikke kommer væk fra dit board, hvis du falder af.