Sikker sejlads - også for børn

Publiceret 01-05-2020

Sikker sejlads gælder også for børn. Få tips til redningsveste til familiens yngste medlemmer.

Indebærer sommerferieplanerne i år en tur på vandet med familien, så er det en god idé at sikre, at der er styr på sikkerheden, når det gælder familiens yngste. Vi har kigget nærmere på redningsveste til børn, så ungerne er sikkerhedsmæssigt og forsvarligt udrustet til sæsonens ture – også den selvbevidste teenager, for hvem mode er vigtigere end sikkerhed.


Alle kan slappe af om bord, når sikkerheden er i orden. Loven siger at der skal være redningsveste til alle om bord, så start med at fastslå, at alle om bord bærer vest – det bør ikke være til diskussion. De fleste dygtige sejlere bærer redningsvest – ikke fordi de er tøsedrenge, men fordi de ved, at man kan være uheldig. Den bedste redningsvest er den man har på!


Redningsvest eller svømmevest
Det er vigtigt, at barnet får en vest der passer nøjagtigt i størrelse, er i klare farver, og med masser af reflekser på. En vest i klare farver gør det meget lettere at finde barnet igen på vandet.
Mindre børn, op til 8-10 år skal have en rigtig redningsvest. Det vil sige en vest med krave, så barnet vendes om på ryggen, hvis det falder i vandet. Vesten skal være med skridtgjord, og sørg for, at vesten ikke er for stor, så barnet kan glide ud af den.
Større børn, der kan svømme, kan om sommeren skifte redningsvesten ud med en svømmevest/jollevest, der har en del mere bevægelsesfrihed. Til gengæld vender den ikke barnet rundt i vandet, så næse og mund vender opad. Generelt må en rigtig redningsvest med krave derfor anbefales.
For at lokke den modebevidste teenager med på sommerturen, kan en fornuftig 13-årig – med lidt instruktion – godt håndtere en oppustelig vest.
Generelt er oppustelige veste er ikke særlig velegnede til børn, da patronen kan svigte og vesten ikke pustes op. Vis barnet, hvordan den pustes op manuelt. Vælger du en oppustelig vest til de større børn, så husk, at tjekke og vedligeholde den, minimum en gang om året.
Til babyer og blebørn fås der særlige babyveste med ekstra bred skridtgjord, og ring til livline.

Køb af børneveste
Børneveste fås i mange faconer, farver og modeller. Tag barnet med på råd, og find ud af hvilken vest, der passer barnet (og dig) bedst.
Størrelsen er vigtig. Vesten må ikke være for stor, så kan barnet glide ud af den. Find den rette model, og sørg for at vesten passer til barnets vægt.
Pasform betyder meget. Sørg for, at vesten er blød og fleksibel, og har fleecefor i kraven, så den er rar at have på, også på lange ture.
Vesten skal have en skridtgjord. Den holder vesten på plads, så at barnet ikke glider nedenud af vesten. Til blebørn fås veste med ekstra bred skridtgjord.
Undgå veste med besværlige lukkesystemer. Til gengæld skal der være masser af reflekser på, og selvfølgelig en fløjte.
Køb kun godkendte veste (CE-mærkede).
Læs mere om redningsveste

Ekstra sikkerhed
Som ekstra sikkerhed kan du også investere i en sikkerhedssele og en livline. Livlinen sørger for, at man bliver om bord. Livliner fås i forskellige udgaver og i forskellige længder. Her er det bådens dimensioner (og mors og fars nerver) der bestemmer, hvor stor aktionsradius børnene skal have. Har redningsvesten ikke en metalring til klipse sikkerhedslinen på, kan sikkerhedsselen tages på, uden på redningsvesten. Undtagelsen er de oppustelige veste, der altid skal bæres yderst, også uden på sejlertøjet. Godt sejlertøj og vindtæt tøj i klare farver holder barnet varm og tørt på en blæsevejrsdag.​

Få en god sommertur
Når alle sikkerhedsspørgsmål er afklaret, så husk at give børnene ansvar og opgaver om bord, der passer til deres alder. Tag dem med i planlægningen af dagens rute, de lærer en masse om navigation imens. Lær dem at styre, og lær dem at sejle. Undgå alt for lange dagssejladser, så turen bliver en fornøjelse for alle parter. Lad være med at pakke dine børn ind i overdreven sikkerhed, men giv dem frihed under ansvar, så bliver sommerturen meget sjovere for alle om bord.

 

Kontakt

Søsportens Sikkerhedsråd
BLEBØRN OG REDNINGSVESTE: Der er et særligt problem med blebørn og nogle redningsveste, idet de moderne, tætte engangs- bleer har mere opdrift end redningsvesten kan kompensere for. Resultatet vil blive, at et barn, der falder i vandet iført både engangsble og redningsvest, med stor sandsynlighed vil komme til at ligge med enden i vejret og hovedet ned i vandet. Barnet vil drukne, hvis der ikke gribes hurtigt ind! Blebørn bør derfor altid være i sele.
ADVARSEL