Knap halvdelen af danskerne sejler uden redningsvest

Publiceret 01-03-2016

Pressemeddelelse fra Søsportens Sikkerhedsråd. Undersøgelse om drukneulykker i Danmark. Undersøgelsen er fra 2016

​​​​​​​Ny undersøgelse viser, at for mange danskere ser stort på sikkerheden til søs​

Danmark er en søfartsnation med lange traditioner for at færdes på vandet. Men for 45 pct. af de danske fritidsfiskere og fritidssejlere er det ikke en selvfølge at tage redningsvest på, når de skal til søs. De bruger aldrig vesten eller kun, når vejret er dårligt. Samtidig har hver 10. fritidsfisker og fritidssejler været i en livstruende situation på havet inden for de seneste fem år. Tallene stammer fra en ny undersøgelse fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden, der nu vil sætte ekstra fokus på sikkerhed til søs.

I 2014 druknede 19 danskere i forbindelse med fritidssejlads, og 12 af dem bar ikke redningsvest, da de blev fundet. Ud af de knap 1.500 fritidsfiskere og fritidssejlere, der medvirker i undersøgelsen, har 55 pct. altid redningsvest på, mens 33 pct. kun bruger redningsvesten i dårligt vejr, og 12 pct. aldrig tager den på. Ifølge Søsportens Sikkerhedsråd er det en farlig strategi.

- Det er en sejlivet myte, at drukneulykker i forbindelse med fritidssejlads sker i dårligt vejr. Langt de fleste drukner, når solen skinner, og der ikke er meget vind. Derfor er det en god idé altid at tage redningsvest på, når man færdes til søs. Hvert eneste år er der danskere, som drukner, mens de dyrker deres fritidsinteresse for sejlads eller fiskeri. De fleste dødsfald kunne være undgået, hvis de havde brugt redningsvest, siger Sten Emborg, sekretariatschef i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter:

- I den professionelle verden er man lykkedes med at reducere antallet af fatale ulykker, men for fritidsfiskere og fritidssejlere har tallet været nogenlunde konstant i de seneste 12 år. Der er således et potentiale for at reducere antallet af ulykker, hvis fritidssejlere og fritidsfiskere ændrer holdning til det at bruge redningsvest.

Sikkerhed til søs er mange ting​

Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden har netop indgået et nyt treårigt samarbejde om at styrke sikkerheden til søs. Målet er at nedbringe antallet af fatale drukneulykker og alvorlige hændelser i forbindelse med fritidssejlads ved at styrke sikkerhedskulturen uden at pege fingre. Med en redningsvest er man godt hjulpet, men det er også vigtigt at have sejlkundskaber og udstyret i orden – og ikke mindst at have respekt for vandet, fortæller René Højer, programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

- Vi ønsker at ændre sikkerhedskulturen blandt sejlere og fritidsfiskere ved at være til stede på havne og i sejlklubber med budskabet om at have respekt for vand. Danskerne elsker heldigvis at færdes på og i vandet, men det er vigtigt, at man tænker sig om, inden man sejler ud. At man fx tjekker sit udstyr, tager redningsvesten på og er i stand til at samle sin makker op fra vandet, hvis han ryger overbord," siger René Højer.

Undersøgelsen blev gennemført via SurveyMonkey blandt knap 1.500 fritidsfiskere og fritidssejlere i november og december 2014.

Fakta om de danske fritidssejlere og fritidsfiskere

  • 1 ud af 8 bruger aldrig redningsvest
  • 4 ud af 10 sejler ofte eller altid alene 
  • 7 ud af 10 underretter altid familien om, at de sejler ud 
  • Mere end 9 ud af 10 har en sejleruddannelse 4 ud af 10 har gennemført en mand over bord-manøvre inden for det sidste år 
  • Mere end 9 ud af 10 tjekker vejret på smartphone eller internettet, før de tager ud på vandet 
  • Mere end 9 ud af 10 har altid deres mobiltelefon med på havet

To sejlture, der ender fatalt 

Den erfarne sejler ryger overbord 

En 55-årig mand tager ud i sin sejlbåd i selskab med en 28-årig mand. Da den 55-årige mand går op i stævnen for at sætte sejl, slår en bølge ind fra siden og skyller ham i vandet. Manden kan ikke komme op i båden, og strømmen fører ham væk. Den 28-årige mand ringer straks 1-1-2. Han har ikke kendskab til sejlads og forsøger forgæves at starte bådens motor, men uden held. Redningsberedskabet kommer og finder den 55-årige livløs i vandet – han var ikke iført redningsvest. 

To sejlere kæntrer efter motorstop 

To mænd på henholdsvis 37 år og 46 år sejler ud for at røgte garn i en jolle. Påhængsmotoren sætter ud, og jollen kommer til at lægge på tværs af bølgerne, som på dette tidspunkt uden varsel er blevet 1-1½ meter høje. Jollen vælter, og mændene falder i vandet. Den 46-årige mand kan ikke holde fast i jollen, og hans waders er fulde af vand – men han kan ikke tage dem af. Kort efter ligger den 46-årige mand på maven og med hovedet under vand. Jollen driver mod land, og den 37-årige mand får fodfæste på havbunden og går i land med jollen. Redningshelikopteren får den 46-årige mand reddet op af vandet, og han erklæres død. Ingen af de to mænd bar redningsvest. ​

Seks sejlivede myter

MYTE 1

De fleste drukner i meget hårdt vejr! FALSK

Fakta: Langt de fleste drukner i vejr, hvor det kun blæser op til 8 m/s.

MYTE 2

Det er kun nybegyndere, der drukner! FALSK

Fakta: Det er oftest ældre og rutinerede sejlere, der drukner.

MYTE 3

Ingen drukner, når man sejler nogenlunde tæt på land! FALSK

Fakta: Langt størstedelen drukner under sejlads tæt på land.

MYTE 4

Redningsvesten er orange, stor og klodset, og den begrænser totalt bevægelsesfriheden! FALSK

Fakta: I dag vejer en redningsvest under 800 g, er selvoppustelig og fylder næsten ingenting.

MYTE 5

En selvoppustelig redningsvest puster sig alligevel ikke op, når der er brug for det! FALSK

Fakta: Hvis der udføres en selvtest af vesten én gang om året, så vil den virke, når den skal.

MYTE 6

Folk drukner kun i vintermånederne, når vandet er koldt! FALSK

Fakta: Faktisk drukner de fleste i sommerhalvåret, selvom vandet på dette tidspunkt er varmere. Og på den årstid hjælper vesten allermest.

splanen for de kommende måneder.

Kontakt

Søsportens Sikkerhedsråd