Brug vesten - det kan redde liv

Publiceret 01-03-2014

Pressemeddelelse udsendt i forbindelse med lanceringen af sejlsikkert-kampagnen 2014

Så er sejlersæsonen ved for alvor at gå i gang. Men det betyder desværre også, at vi kan frygte at se en række drukneulykker i løbet af de næste måneder. Specielt de indre danske farvande har i de seneste år krævet mange ofre.

- I det næste halvår stiger frekvensen af drukneulykker til søs. Men mange af drukneulykkerne kan undgås, hvis lystsejlerne og fritidsfiskerne bruge redningsvest. Statistikken for druknede de seneste 6 år viser, at 9 ud af 10 personer, der drukner til søs, ikke bar redningsvest. Det bør klart give stof til eftertanke, fortæller Sten Emborg, leder af Søsportens Sikkerhedsråd, der sammen med Søværnets Operative Kommando og TrygFonden står bag kampagnen "Brug Vesten", der skal få flere sejlere og fiskere til at bruge vesten til søs.

Fokusgruppeinterview med en række lystsejlere viser, at en lang række fordomme og myter er grund til, at nogle lystsejlere ikke bruge vesten. 

- Mange tror fx kun, at sejlere drukner i rigtig hårdt vejr, eller når der sejles langt fra land. Men sådan er virkeligheden ikke. Ulykkerne sker faktisk i forholdsvis roligt vejr og tæt på kysten. Og måske derfor er folk i de situationer mindre årvågne og bruger ikke redningsvest, fordi de har en overbevisning om, at ulykken ikke vil ramme dem. Men statistikken viser, at de er mere udsatte for at havne i en drukneulykke til søs, fortæller Sten Emborg. 

Myterne bygger på fokusgruppeinterview med en række tur- og kapsejlere.
De er udtryk for undskyldninger for ikke at bruge vesten.
Undskyldninger som i værste tilfælde kan få en fatal udgang.

MYTE 1: De fleste drukner i meget hårdt vejr! FALSK

Fakta: Langt de fleste drukner i vejr, hvor det kun blæser op til 8 m/s.

MYTE 2: Det er kun nybegyndere, der drukner! FALSK

Fakta: Det er oftest ældre og rutinerede sejlere, der drukner.

MYTE 3: Ingen drukner, når man sejler nogenlunde tæt på land! FALSK

Fakta: Langt størstedelen drukner under sejlads tæt på land.

MYTE 4: Redningsvesten er orange, stor og klodset, og den begrænser totalt bevægelsesfriheden! FALSK

Fakta: I dag vejer en redningsvest under 800 g., er selvoppustelig og fylder næsten ingenting.

MYTE 5: En selvoppustelig redningsvest puster sig alligevel ikke op, når der er brug for det! FALSK

Fakta: Hvis der udføres en selvtest af vesten én gang om året, så vil den virke, når den skal.

MYTE 6: Folk drukner kun i vintermånederne, når vandet er koldt! FALSK

Fakta: Faktisk drukner de fleste i sommerhalvåret, selvom vandet på dette tidspunkt er varmere. Og på den årstid hjælper vesten allermest.

HUSK DE 5 GODE SEJLRÅD

1. LÆR AT SEJLE
Ha’ styr på, hvordan du redder en mand ombord igen

2. HOLD DIT GREJ I ORDEN
Giv dit udstyr og motor et sikkerhedstjek

3. PLANLÆG DIN TUR
Tjek søkort, vejr og beklædning

4. HAV EN LIVLINE TIL LAND
Husk VHF, opladet mobil og opdateringer til dine nærmeste

5. BRUG VESTEN
Brug en farvestrålende redningsvest i den rigtige størrelse

Hvert eneste år er der (for) mange danskere, der drukner i forbindelse med lystsejlads og fritidsfiskeri: I 2011 var tallet 16 omkomne, i 2012 var tallet 18, mens vi sidste år kom op på 15 omkomne. Langt, langt de fleste af dem, der drukner til søs, bliver fundet uden redningsvest. Vi har derfor en klar formodning om, at redningsvesten er den enkeltfaktor, der kan hjælpe mest på den triste druknestatistik i kombination med vores øvrige sejlråd: Lær at sejle, Hold dit grej i orden, Planlæg din tur og Hav en livline til land.

Kampagnen Brug Vesten blev lanceret tilbage i 2011 og drives i dag af Søsportens Sikkerhedsråd, Søværnets Operative Kommando og TrygFonden. Målgruppen er mænd over 50 år, for det er dem, der fylder i druknestatistikken på havet. Alt afhængig af påklædning, vind og vejr, så kan chancerne for overlevelse øges markant, når der bæres redningsvest.

Det er lovpligtigt at have redningsvest med i båden, men ikke at have den på. Det væsentligste formål med kampagnen er derfor at skabe en adfærdsændring blandt fritidsfiskerne og lystsejlerne, så det bliver naturligt at bære vesten, når de færdes på havet. Det skal være lige så naturligt at bære redningsvest, når vi er på vandet, som det er at tage cykelhjelm eller sikkerhedssele på, når vi færdes i trafikken. Falder du i vandet med en farvestrålende redningsvest, er chancerne for, at redningsberedskabet får øje på dig, ekstremt gode. Men den gør ikke så meget gavn, hvis den bare ligger i båden, mens du forsøger at holde hovedet oven vande. Og så er det heller ingen undskyldning, at vesten er helt umulig at røre sig i. De nyere, selvoppustelige redningsveste giver god bevægelsesfrihed.

 

Kontakt

Søsportens Sikkerhedsråd