Hvert år drukner omkring 100 mennesker i Danmark. Langt de fleste drukneulykker kan forebygges. Derfor sætter WHO i samarbejde med Rådet for større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd fokus på emnet i anledning af World Drowning Prevention Day den 25. juli.
De to råd samarbejder om indsatsen, som bl.a. Dansk Industri i København og Jysk Arena i Silkeborg har valgt at støtte op om ved at belyse deres bygninger.
I Danmark arbejder Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed og Søsportens Sikkerhedsråd begge aktivt for at oplyse om sikkerheden på og i vandet. For alle kan drukne. Men ingen SKAL.
- Vi kan ikke passe på alle, men alle kan passe på nogen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom, når man er på vandet. Og det er vigtigt, at man kan redde sig selv, hvis man skulle havne i vandet. Eller som minimum kan tilkalde hjælp, siger Martin Wagner fra Søsportens Sikkerhedsråd.
Langt de fleste drukneulykker kan forebygges. Blandt andet ved at holde godt øje med sine børn og andre i - og ved - vand. Og overraskende nok, så sker de fleste ulykker stille – mange lægger simpelthen ikke mærke til, at der er en, der drukner i nærheden af dem.
- Ved jævnligt at bade i trygge omgivelser – fx i svømmehallen - bliver man tryg ved vandet og udvikler de vandkompetencer, der kan være afgørende, hvis uheldet skulle være ude. Det er faktisk kun cirka halvdelen af befolkningen, der er svømmeduelige, og endnu færre kan redde sig selv og andre. Det skal vi have lavet om på, og derfor spiller vandkompetencer og vandtilvænning en stor rolle, uddyber Erik Bech fra Rådet for Større Vand- og Badesikkerhed.
Når det gælder drukneulykker med fritidsfartøjer, kunne stort set alle dødsfald være undgået, hvis personerne havde brugt redningsvest. Det er en meget enkel måde at forebygge drukneulykker. Alligevel ser man flere, der ikke bruger redningsvest til søs.
- Vi ser desværre, at det ofte er mænd over 50 år, der drukner. Og dem, der drukner har ikke redningsvest på. En del af forklaringen er nok, at man ikke er lige så stærk og smidig længere. Men det er også, fordi man føler sig erfaren. Vores adfærdsstudier viser, at mange mænd oplever, at de sender et signal om, at de er uerfarne og ikke har styr på sikkerheden, hvis de bruger redningsvest. Det er noget sludder. Man har jo som erfaren et kæmpestort ansvar for at sørge for at sikkerheden er i orden. Blandt andet ved at bruge vesten, siger Martin Wagner fra Søsportens Sikkerhedsråd.
Mange af de erfarne sejlere er også vokset op med rådet ”Lær at svømme” – noget som faktisk kan være direkte livsfarligt, hvis man falder overbord. Skulle man kæntre eller ryge overbord, så er det vigtigt at blive ved sit fartøj. For det er meget nemmere for redningsmandskabet at finde dig ved et fartøj end, hvis du ligger i vandet. Og hvis du har redningsvest på, kan du ligge og flyde og få ro på din vejrtrækning. Så det vigtigste for at overleve er faktisk, at man kan holde sig flydende - og i nærheden af sit fartøj.