Løse fartøjer kan udløse unødvendige redningsaktioner

Publiceret 21-05-2025

Et drivende fartøj uden en person ombord får alle alarmklokker til at ringe. Og det sætter gang i redningsaktioner. Også selvom det bagefter viser sig at være et ubemandet umærket fartøj, som er drevet væk.

Det er en god idé at mærke løse fartøjer ombord, som kan drive væk og udløse unødvendige redningsaktioner. Foto: Søsportens Sikkerhedsråd.

Denne artikel er bragt i Danske Tursejleres magasin Tursejleren #2 2025.

Hvis du mister din cykel, kan du efterlyse den, fordi den har et stelnummer.

Men hvis et SUP-board, kajak eller dinghy driver rundt uden mærkning, sætter det gang i et omfattende redningsapparat.

- Du kontakter jo den nærmeste redningsstation eller myndighed, hvis du ser et løst fartøj drive rundt. Det er den naturlige reaktion, og det er den rigtige reaktion. For det må jo betyde, at en person er forsvundet på havet og i værste fald driver bevidstløs rundt, siger Martin Wagner, som er medlem af Søsportens Sikkerhedsråd og frivillig søredder i Dansk Søredningsselskab

I Danmark havner aktioner, hvor en person er forsvundet hos Joint Rescue Coordination Center (JRCC), når man kontakter en myndighed.

Hvis JRCC modtager en rapportering om et drivende fartøj, og man ikke kan få bekræftet, at der ikke er sket en ulykke, gør de naturligvis, som de gør, hvis der er sket en ulykke. Sådan lyder der fra Nils Strandbygaard, som er orlogskaptajn, leder af JRCC og medlem af Søsportens Sikkerhedsråd.

- Så sætter vi det store apparat i gang. Det vil sige, at vi alarmerer de ressourcer, vi har til rådighed såsom redningshelikopter, Kystredningstjenesten, Dansk Søredningsselskab og alle de skibe, som måtte ligge i nærheden. De tager så ud for at lede efter en person. Så der er mange mennesker, som bliver aktiveret, siger han.

Men det er ikke altid tilfældet, at et drivende fartøj er ensbetydende med en forsvunden person.

Det er blevet uhyre populært at have ekstra lille hyggefartøj hængende på båden – både når man er på vandet og i havn. Men det fartøj kan skabe unødvendig panik og redningsaktioner.

Det er nemlig ikke alle, som husker at mærke fartøjet. Det betyder, at man ikke kan komme i kontakt med den mulige ejer, hvis det falder af båden og driver væk. Og så er der fuld plade på redningsaktionen.

- Man ved jo ikke i situationen, at der er tale om et fartøj, som hører til et andet fartøj. Når der kommer en melding, agerer man altid på samme måde, fordi vi forventer, at en person befinder sig et sted i vandet, siger Martin Wagner.

Derfor er det en rigtig god idé at sætte et mærke på fartøjet. Det sparer redningsholdet for den unødvendige redningsaktion, hvor de til sidst må opgive at lede efter en person, som slet ikke ligger i vandet.

Når JRCC kommer ud til en redningsaktion er noget af det første, de gør, at skaffe sig et overblik. Det betyder, om der er en ejer, som har det godt, eller de kan få nogle hurtige informationer, som kan hjælpe redderne med at udføre deres arbejde.

- Når et fartøj bliver fundet drivende, eller vi står et sted og skal vurdere, om der er tale om en ulykke eller ej, er det væsentligt for os, når vi kommer ud, og kan konstatere, at der står et telefonnummer, som vi kan ringe til. Så kan vi enten få afkræftet mistanken om en søulykke eller vi kan finde ud af, hvad det er, vi leder efter. Hvis der ligger et SUP-board derude, ved vi ikke, om det er mand, kvinde, ung, gammel, vi skal lede efter, siger Nils Strandbygaard

Tidligere har der været fokus på, at man skal mærke sin jolle, kano eller kajak. Men med den mængden af ekstra små fartøjer til større fartøjer, er det god idé at give det en mærkning også.

Nils Strandbygaard påpeger, at sejlerne grundlæggende skriver noget på deres udstyr.

- Min personlige erfaring er, at jo dyrere udstyret er, jo større sikkerhed er der for, at man har mærket det, siger han.

Hvis du ikke har mærket dit fartøj endnu, kan du bestille et gratis mærkat her.