De fleste af påskens redningsaktioner kunne være undgået

Publiceret 13-05-2025

Der var mindre travlt end normalt i påsken. Men redningstjenesterne blev stadig kaldt ud til redningsaktioner, som nemt kunne være undgået.

Det er en rigtig god idé at tjekke motoren, inden du sejler ud. Motorstop var nemlig den hyppigste årsag til assistancekald i påsken, og det overrasker hverken JRCC eller Dansk Søredningsselskab. Foto: Søsportens Sikkerhedsråd.

Denne artikel er bragt på Bådmagasinets hjemmeside.

Den bedste dag for søredningstjenesterne er, når de ikke har noget at lave.

Og der var da også færre redningsaktioner i påsken, end der plejer, men JRCC, som er medlem af Søsportens Sikkerhedsråd, måtte flere gange ud. Fem gange var JRCC ude til SAR-aktioner og 30 gange som mindre assistance.

Sådan lyder det fra Nils Strandbygaard, som er chef for JRCC.

Men antallet kunne have været endnu lavere. Flere af aktionerne kunne nemlig være undgået, hvis man havde fulgt De 5 Sejlråd, mener han. Det gælder de fleste af aktionerne, hvor motorstop var årsagen.

- Meldingen lød stort set altid på, at motoren var brændt varm, røg eller gik i stå flere gange, siger han.

Det samme gælder grundstødningerne, oplyser Nils Strandbygaard. Der var 13 aktioner med motorstop og fire grundstødninger. Det var de to hyppigste årsager til assistancekald.

Det overrasker ikke Martin Wagner fra Søsportens Sikkerhedsråd, at det netop var motorstop, der var den dominerende assistanceårsag.

- Vi ser desværre stadig, at motorstop er den primære årsag til havari. Især i begyndelsen af sæsonen. Vores opfattelse er, at mange motorstop kan undgås ved ordentlig vedligehold af drivlinjen. For eksempel ved at tjekke brændstoffilter, sørge for frisk brændstof og at motoren har ordentlig køling, siger han.

Ifølge Martin Wagner kan det være svært at få udført service på motoren lige op til sæsonens start hos bådmekanikerne, fordi alle andre også skal have gjort det samme.

- Derfor er det en god idé at lære, hvordan man selv kan udføre den helt basale vedligeholdelse og småreparationer – for eksempel skifte et tilstoppet brændstoffilter, siger han.

Hos et andet af Søsportens Sikkerhedsråds medlemmer, Dansk Søredningsselskab, oplevede man en nogenlunde normal påske i forhold til antallet af redningsaktioner.

Det oplyser formand for Dansk Søredningsselskab, Steen Wintlev-Jensen. Vejrforholdene gjorde ifølge ham, at mange ikke havde fået deres båd i vandet endnu.

Men også her var den primære årsag til aktioner motorstop og grundstødninger. Sådan er det altid, oplyser Steen Wintlev-Jensen.

- I begyndelsen af året har vi altid en del overtagelsesaktioner, hvor nyindkøbte både kommer i problemer. Vi hører næsten altid sætningen ”sælgeren sagde, at båden var nyserviceret, siger han.

- Vi opfordrer til, at man ikke tager en sælgers ord for gode varer, men selv undersøger båden grundigt og eventuelt medbringer de mest nødvendige reservedele, inden man tager afsted.

En tendens, JRCC oplevede i påsken, var, at folk ikke havde redningsveste med. Nils Strandbygaard har derfor følgende opfordring af søsportsudøvere:

- Redningsvest, redningsvest, redningsvest - og bedre klargøring af motor og bedre kendskab til farvandet, du sejler i, siger han.

Steen Wintlev-Jensen peger på, at man skal have respekt for vandet. For det kan hurtigt gå galt.

- Følg De 5 Sejlråd og vid på forhånd, hvem du skal kontakte, hvis noget går galt, og hvordan du får kontakt, lyder det.

Du kan læse mere om De 5 Sejlråd her.