Pas på dem i vandet!

​Der er rift om pladsen langs kysterne i Danmark

Du har måske selv prøvet det. Pludselig at opdage en person i vandet ubehageligt tæt på båden, som var svær at få øje på i sin mørke beklædning.

Vandet er blevet et nyt frirum, og de mange nye aktiviteter har fået bl.a. havsvømmere og undervandsjægere i vandet.

Samtidig stiger antallet af sejlere og både på vandet, og det øger risikoen for farlige situationer og uheld i vandet.

"Hvis man sammenligner forholdene på vandet med trafikken på land, så er sejlerne bilisterne, og alle udøverne i vandet er de bløde trafikanter. Sejlerne skal altid være særlig opmærksomme på, om der er personer i vandet, men dem i vandet har også et ansvar for at gøre sig synlige," siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikker- hedsråd.

Ligesom i trafikken, hvor nogle kører uden cykellygter eller går over for rødt, så er det ikke alle i vandet, der sørger for at gøre sig synlige. Der er ingen regler på området. Det bedste, du kan gøre som sejler, er derfor at kende til de forskellige typer afmærkninger, som folk i vandet bruger, samt at holde et skarpt og vågent øje. 

Kig efter pangfarver, flag og bøjer 

Havsvømmere bruger som regel bade- hætter og havtasker i pangfarver, som driver  efter  dem  i  vandoverfladen. Fridykkere og havjægere bruger ofte orange torpedobøjer med et blå-hvidt dykkerflag, som stikker ca. 50 cm op luften. Bøjen er spændt fast til personen i vandet med en op til 30 meter lang line, så du bør ifølge anbefalingerne fra Søfartsstyrelsen holde mindst 50 meters sikkerhedsafstand til bøjen. Kajakroere, Stand Up Padlere og andre på vandet kan klæde sig i pangfarvet tøj for at blive set. Men det er desværre langt fra alle, der gør det, og det er en udfordring for dig i båden.

"Mange  af  vandsportsgrenene  er individuelle,  så  udøverne  har  ikke nødvendigvis fået undervisning i det tekniske eller i sikkerhed, og mange er i vandet alene eller ganske få sammen. Du kan derfor ikke regne med, at personen i vandet har tjek på at gøre sig synlig og f.eks. undgå at komme tværs af sejlrender eller havnehuller," siger Sten Emborg, og fortsætter:

"Du er derfor tvunget til ikke kun af kigge efter havtasker og dykkerflag, men også at holde øje med personer, som kun viser sig som mørke skygger i vandet.

Det  er  fint,  at  der  er  kommet  så mange nye brugere på vandet, men det stiller store krav til alle udøvere om hensynsfuldhed  og  opmærksomhed. Det gælder særligt i de områder, der er populære for vandaktiviteter.

Det er specielt omkring havnene i de større byer og langs kysterne ved gode steder for undervandsjagt, at det kræver skærpet opmærksomhed fra sejlerne. Personerne i vandet kan være svære at få øje på, og hvis du eksempelvis sejler med stort sejl, er der måske blinde vinkler for dit udsyn, som du skal passe på.

Sejler du i motorbåd med god fart, skal du holde ekstra godt øje, og har du en person på vandski eller i gummibåd spændt efter båden, så sørg for, at I er flere til at holde udkig, så I også har fokus på det, som sker i sejlretningen."

Roere kan gemme sig bag molerne 

Kajakroere og SUP'ere er som udgangs- punkt lettere at få øje på end personer i vandet, men også de kan dukke op helt uventet.

"Jeg  kom  næsten  til  at  sejle  en kajakroer ned på vej ud af et havnehul. Kajakken sejlede så tæt langs med molen, at han først blev synlig for mig, da han krydsede havnehullet, og det var i sidste øjeblik, at vi undgik en kollision.

Man kan ikke forlade sig på, at andre tæ​nker sig om, så man skal selv være yderst opmærksom særligt ved ind- og udsejling i havne, og når man sejler tæt langt kysten. Man kan dog også møde havkajakker relativt langt fra kysten, så man kan aldrig vide sig helt sikker," siger Sten Emborg.


​Artiklen er tidligere bragt i Bådmagasinet. 

Tekst: SejlSikkert/Trygfonden 

​​​​​​​​​​​

​​