Klæd dig på efter vandets temperatur - ikke luftens!

​​​​

I de fleste havne har der været standerhejsning, og sejlsæsonen er dermed officielt i gang. Men selvom vi er et godt stykke inde i foråret, og der er lune dage, så er vandet stadig meget koldt. Og det er vandets – og ikke luftens temperatur – som man bør klæde sig på efter. 

Lad dig ikke snyde af det lune forårsvejr på land, når du skal ud på sæsonens første sejlture. Ude på vandet er temperaturen stadig til den kølige side, og vandet er endnu koldere. Det sker desværre indimellem, at sejlere falder overbord og mister livet, og det er tragisk hver gang. I begyndelsen af sæsonen, hvor vandet endnu er meget koldt, er det ekstra farligt at falde i, og derfor er den rigtige beklædning vigtig.

Med den nuværende havtemperatur på 5-10 grader kan man ikke opholde sig længe i vandet, før det bliver livstruende. Derfor handler det om at undgå at falde i – og hvis man gør, at være klædt på til at modstå afkøling samt at være i stand til at slå alarm.

"Lige som man prioriterer en sikker båd, skal man prioritere den rigtige beklædning. Der er ingen sejlere, som regner med at falde i vandet, men det er en risiko, som du er nødt til at tænke ind, når du klæder dig på. Vandets temperatur stiger væsentligt langsommere end luftens, så vandet vil være rigtig koldt langt ind i sejlsæsonen. Og er du uheldig at falde i, bliver du meget hurtigt afkølet, hvis du ikke er klædt godt på," siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.​

Hold dig varm og flydende i vandet

Falder du i 2-5 grader koldt vand med almindeligt vindtæt tøj, vil du sandsynligvis være bevidstløs efter en time i vandet, og der er stor risiko for at drukne. Når kroppen nedkøles i det kolde vand, begynder musklerne hurtigt at svigte, og det bliver svært at redde sig selv tilbage på båden eller i land.

En tørdragt eller flydedragt vil holde dig varm og tør, og dragterne vil sikre dig opdrift sammen med en redningsvest, indtil dine sejlmakkere kan hjælpe dig om bord. Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler, at man sørger for særlige sikkerhedsforanstaltninger, hvis man sejler ud alene. Er du alene og falder i vandet, kan en dragt og en redningsvest sammen med en VHF-radio eller en vandtæt mobil i din brystlomme være det, som redder dig.

"Hvis du ligger i vandet og ikke kan komme tilbage på båden, skal du krybe sammen i 'fosterstilling' og ligge stille, så du afgiver mindst muligt kropsvarme. En flydedragt holder dig flydende og varm, men hvis du er bevidstløs, vender flydedragten dig ikke automatisk, så du har ansigtet væk fra vandet og med fri adgang til luftveje. Det samme gælder svømmeveste, og det er ikke alle, som ved det. Det mest sikre er at have en oppustelig redningsvest uden på flydedragten, så den kan sørge for at vende dig og holde ansigtet fri for vand," siger Sten Emborg og fortsætter:

"Det kan godt betale sig at investere i noget godt sejlertøj, som holder dig tør og varm i båden, men som også beskytter, hvis du falder i vandet. Som sejler er du nødt til at tænke i worst case, når du vælger udstyr, for det kan i sidste ende, være det, som skal redde dit liv."