Jolle

​​​​Jollesejlads – fiskeri og fornøjelse

En jolle med en påhængsmotor er en nem og tilgængelig måde at sejle på. Man kan enten sejle direkte fra stranden eller fra en havn. Vi har over 100.000 joller langs de danske kyster. Nogle bliver brugt i forbindelse med fritidsfiskeri og andre til tursejlads i nærområdet. Umiddelbart kræver det ikke de store færdigheder at anskaffe og sejle en jolle. Men vejret kan skifte og motoren kan svigte og en hyggelig sejltur kan udvikle sig til en kritisk situation. Med god forberedelse af turen, den rigtige påklædning efter vandtemperaturen og en god stabil jolle så er grundlaget for en sikker tur til stede.

Læs mere om valg af jolle til fritidssejlads og -fiskeri

Hovedelementerne i sikker jolle sejlads er:

Lær at sejle, forstået som grundlæggende kendskab til vejr og hav. Lær også din motor at kende, og hvordan man klarer de mest almindelige motorfejl. Lær også hvordan man bedst laver en mand over bordmanøvre med din båd

Hold grejet i orden: Start med at vælge en stabil og sødygtig jolle og sørg for at holde båden og motoren i orden. 
Læs mere om valg af jolle

Planlæg din tur: Tjek vejrudsigten inden turen. Er der risiko for opfriskende vind eller byger Så skal du måske sejle en anden dag. Tjek søkortet for om der er farlige områder du skal undgå – f.eks lave stengrunde. Beregn hvor meget brændstof din tur kræver og læg en pæn reserve til hvis du får modvind eller modstrøm hjem.

Hav en livline til land Hvis du får problemer til søs –f.eks. motorstop eller lækage er det vigtigt at kunne kalde hjælp. En opladt og tør mobiltelefon kan være afgørende for have kontakt med pårørende og kalde den rigtige hjælp.
Læs om alarmering

Brug Vesten. Hav gode regningsveste med ombord og brug dem hver gang. Overbordfald og kæntringer kan komme pludseligt og uventet.  Læs mere om veste