Er dit udstyr sikkert?

​Det er højsæson for søsætning af både, og nu venter den sidste klargøring. Det gælder også bådens sikkerhedsudstyr. 
Hvis bådens sikkerhedsudstyr har været gemt af vejen hele vinteren, trænger det til et eftersyn, da batterier kan være blevet flade, eller udløbsdatoen på pulverslukkeren kan være overskredet. Søsportens Sikkerhedsråd giver her et par gode råd til tjek og vedligeholdelse af det vigtigste sikkerhedsudstyr.

Har du ikke set til din redningsvest, livline eller VHF-radio siden sidste sejltur i efteråret, så er det tid til at finde det frem og gøre det klar til den kommende sejlsæson.

"Når sejlsæsonen slutter, bør man tømme båden og opbevare sikkerhedsudstyret derhjemme, så det ikke får fugt i løbet af vinteren. Men det er ikke altid, man får det gjort. Derfor er et grundigt forårstjek af udstyret obligatorisk for enhver sejler med styr på sikkerheden. Det er også en god måde at få tiden til at gå, når det begynder at krible for at få båden i vandet, men vejret endnu ikke er til det," siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Lanterner og elektriske lygter 

Tjek ledningsforbindlesen til lanterner og pærerne i lanternen, og se om de lyser klart. Skil gerne lanternerne ad og tjek, at der ikke er korrision på polerne til pæren. Hvis polerne ikke er helt rene, kan du rense med fint sandpapir og smøre med vaseline. 

har du lommelygter eller batterilanterner, skal du huske at tage batterierne ud om vinteren, så de ikke lækker og ødelægger lygten. 


Mande- og livliner

Mande- og livliner skal gennemgås for slid før den første tur på vandet. Når linerne udsættes for sol og saltvand under sejlads, mørner de, og derfor bør du vaske dem, nær sæsonen slutter. Hvis du ikke fik gjort det, kan de være mørnet og risikerer at knække ved belastning. 

Tjek overbelastningsindikatoren på livlinen. Hvis den er knækket, så skal du kassere livlinen og anskaffe en ny. Smør evt. også karabinhagerne med sillikone eller brug en teflonspray - en almindelig smøreolie kan fedte hagerne til. Mande- og livliner holder tre-fem år afhængig af, hvor godt du passer på dem. Skal du anskaffe dig nye, så kig efter CE-mærket, der er lovpligtigt og en sikkerhed for, at udstyret holder, når det gælder. 


VHF-radio 

Tjek at VHF-radioen virker. Hvis det er en fast VHF-radio, skal den være tilsluttet bådens strøm og have forbindelse til bådens GPS, hvis den ikke er indbygget i radioen. Hvis du har en håndholdt VHF-radio, skal den være opladt, og du skal have ekstra betterier på lager. Det er også godt at tjekke antennekablet og antennen i toppen af masten. Derefter skal du foretage et testopkald til Lyngby Radios arbejdskanel for at sikre, at der er forbindelse. Hvis du bruger PLB-alarm, skal du ogsp sikre, at udløbsdatoen ikke er overskredet. Brug en testfunktion, hvis den findes på din PLB. Husk, at få indkodet dit MMSI-nummer fra dit kaldesignalbevis.