Kom sikkert hjem i hårdt sejlvejr

​Hvis man holder ferie til søs i Danmark, har man sikkert bemærket, at båden gynger mere, end den plejer. Den seneste måned har budt på usædvanligt blæsende vejr med frisk og hård vind på 10-12 m/sek. og med endnu hårdere vindstød. Det er en udfordring for selv erfarne sejlere, og Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden råder derfor sejlere til at forberede sig godt på sejlturen eller til at blive i havn, til vinden løjer af.

"Den første tanke, man bør gøre sig, er, om man overhovedet behøver at sejle, hvis det er hårdt vejr", siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, der selv har sejlet igennem 15 år. Han fortsætter: 

"Det kan være fornuftigt at udsætte sejladsen til et mere gunstigt tidspunkt, og det er ikke en skam at blive i havn. Det er tværtimod at tage skipperansvar. Sejlads i hårdt vejr behøver dog ikke i sig selv at være farligt, men det kræver ekstra planlægning, ressourcer og udstyr."
  

Sådan forbereder du sejlturen i hårdt vejr

Hvis du skal ud at sejle i friskt vejr, har Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden følgende råd:
  • ​Planlæg sejladsen omhyggeligt ud fra vejrmeldinger, og vælg en sikker rute - gerne med mulighed for nødhavn, hvis betingelserne bliver værre.
  • Overvej, om du har mandskab nok med tilstrækkelig erfaring i hårdtvejrssejlads. Få gerne en ekstra rutineret person ombord og undgå singlehand sejlads om nødvendigt.
  • Tjek at båden er helt i orden, fx om du har brændstof nok, samt at motor, sejl og rig er i orden.
  • Hvis du sejler i sejlbåd, så reb sejlene, mens du er i havn. Vælg gerne en fok som forsejl, eller rul ind på dit rullesejl.
  • Sørg for, at grej og udstyr er stuvet godt af vejen og fastgjort, så det ikke rasler rundt under sejladsen.
  • Tjek din forbindelse til land - er vhf'en i orden og opladet? Lav gerne en radioprøve med din vhf, så du ved, at den virker. Hav også en vandtæt mobil, der er helt opladet, og anskaf gerne en mobiloplader, der kan tilsluttes til bådens strøm.
  • ​Træf aftaler med personer i land om meldinger på bestemte tidspunkter.
  • Tjek dit personlige sikkerhedsudstyr. Tag godt sejlertøj og redningsvest på, og brug gerne livline, når du går på dækket. Tjek også, at badestigen er i orden, så du kan komme op på båden igen, hvis du falder i vandet.
  • Sørg for at have varme drikke i termokander og smurte madpakker, som kan give energi til sejlads i friskt vejr.​

Ny app skal gøre turen på vandet mere sikker 

Med den nye app SejlSikkert-Alarm, kan du slå alarm fra vandet med et enkelt klik på mobilen. Appen opgiver din position via mobilens GPS, så redningsmandskabet ved præcis, hvor de skal sende hjælpen hen og derved spares tid på unødig eftersøgning. Appen, som er en ekstra sikkerhed til dig, der bruger mobilen som livline til land, fås både til iOs og til Android. ​​​​